30 златних правила понашања

Члан 1.

ОСНОВНА ШКОЛА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗА РОДИТЕЉЕ. Ако не долазите у школу родитељи ће бити криви зато што ћете остати без oсновног образовања. Ако редовно долазите, највећа корист припада ВАМА!

 

Члан 2.

У школу дођите 10 минута пре почетка часа. Тако ћете смирени и сконцетрисани ући на час и искористити свих 45 минута. Звучи невероватно, али је изузетно корисно.

 

Члан 3.

Као и свуда, и на часу, јесте најважније да поштујете првенствено СЕБЕ. Захтевајте да сви ћуте и слушају када ви говорите. То је минимум уважавања које дугујете себи и другима.

 

 

 

 

 

Члан 4.

Дозвољено је да у великим количинама употребљавате речи: МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ. У комбинацији са љубазним осмехом пред Вама су неограничене могућности. Пробајте! Успех је загарантован.

 

Члан 5.

И када сте замишљени или забринути, не заборавите да одраслима и својим друговима упутите поздрав: ''ДОБАР ДАН'', "ДОВИЂЕЊА'', ''ЋАО''. Њих ће обрадовати, а вама неће шкодити.

 

Члан 6.

Ако одлучите да у школу понесете скупоцене предмете, нека то буде на вашу одговорност. Ако се оштете или изгубе не кривите друге.

 

 

 

 

 

Члан 7.

На часу искључите мобилни телефон. Он је ваша приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. ТВОЈЕ не може бити важније од НАШЕГ.

 

Члан 8.

Школска имовина користи свима. Не исказујте своје незадовољство на њој. Немојте бити јачи од онога што не може да се брани. Ако направите штету ваши родитељи ће морати да је плате. Од такве штете немате користи.

 

Члан 9.

Чувајте своју ђачку књижицу. Она је сведок једног важног дела вашег живота. Потребна вам је да бисте наставили даље. Слободно је покажите свима. У њој нема лажи и немате чега да се стидите. И најнепријатнија истина боља је од најмање лажи. Свака неистина брзо се открива и тек тада постаје непријатно.

 

 

 

 

 

Члан 10.

Изненадите своје другове и сваки неспоразум решите тако што ћете ПРВИ пружити руку помирења. ВОЛИТЕ ТО ШТО СМО РАЗЛИЧИТИ. Било би досадно да смо сви исто паметни и исто лепи. Будите оригинални али не на рачун оног поред себе.

 

Члан 11.

Искажите своје мишљење или незадовољство јасно и гласно, али не ПРОСТАЧКИМ, већ БИРАНИМ, УЉУДНИМ речима. Тако ћете једноставно решити сваки неспоразум и са наставником и са друговима.

 

Члан 12.

Пре него што некоме ставите примедбу, преиспитајте себе. И ви сигурно имате мане које можда не примећујете. Отклоните прво СВОЈЕ недостатке па тек тада критикујте ДРУГЕ.

 

 

 

 

 

Члан 13.

Сигурно вам није пријатно када вам неко претура по торби или ператоници, па не чините ни ви то другима.

 

Члан 14.

Доношење комплетног прибора за рад је предуслов да се на часу осећате сигурно и опуштено.

 

Члан 15.

Шапутање другу је само привидно знак доброг другарства. У стварности то је потцењивање његових способности да научи, потхрањивање његове лењости и немара и омаловажавање сопственог труда.

 

 

 

 

 

Члан 16.

Причање са устима пуним хране, мљацкање у току разговора, једнако је причању са жвакаћом гумом у устима. Непристојно је, и једно и друго.

 

Члан 17.

Будите пажљиви и нежни према најмлађим ученицима у школи. Они једино од вас могу да науче како треба да се понашају. Ако су ВАС малтретирали док сте били најмлађи, будите ПРВИ који ће то променити и учините супротно.

 

Члан 18.

ЗАХТЕВАЈТЕ од свих безусловно, ГЛАСНО И ЈАСНО – и одраслих и ваших вршњака – да пушењем, опијањем и дрогирањем не угрожавању ваше здравље, ако су већ одлучили да угрозе своје. То је ЊИХОВ избор, укажите им да је погрешан. Бићете им бољи друг него они који су их на то наговорили. НИКО НЕМА ПРАВА ДА УГРОЖАВА ВАС. Решавање сукоба физичким обрачунавањем карактеристика је немоћних и примитивних људи. То сигурно нисте ви!

 

 

 

 

 

Члан 19.

Улазак у службене просторије школе биће једноставнији ако уљудно покуцате на врата. У том случају добићете сигурно љубазан одговор.

 

Члан 20.

Бежање са часова само привидно решава проблем који у ствари постаје већи. На време завршавајте своје обавезе, а ако то нисте учинили, будите довољно храбри и суочите се са проблемом. Схватићете да он и није тако велик како вам се чини.

 

Члан 21.

Доношење у школу предмета који друге могу да повреде може да вас постави ТРАЈНО У ЦЕНТАР ПАЖЊЕ КАКВУ НИСТЕ ХТЕЛИ. Мислите на време и оставите такве предмете код куће.

 

 

 

 

 

Члан 22.

Изостајање из школе пристојно најавите, ако није из здравствених разлога. Ако јесте, на време донесите лекарско оправдање. Основни знак пристојности је када некоме, ко вас очекује, објасните ЗАШТО НИСТЕ ДОШЛИ.

 

Члан 23.

Омогућите дежурном ученику да мирно ради свој посао. Ако погреши, само ће он бити крив, а не они који су га ометали.

 

Члан 24.

Боравак у уредном и чистом окружењу свакоме више прија. Учионица и двориште биће онакви каквим их ви створите. Зато не бацајте смеће око себе, НЕ ОСТАВЉАЈТЕ ТАКВЕ ТРАГОВЕ ЗА СОБОМ! Није тешко бити фин!!!

 

 

 

 

 

Члан 25.

Одећа коју носите јасно говори о вашој личности. Она одражава укус и стил сваке особе који мора бити поштован. Одећа у којој долазите у школу треба да буде укусна, уредна, у вашем стилу, АЛИ И ПРАКТИЧНА ЗА РАД.

 

Члан 26.

Претпоставља се да је намена WC просторија свима позната. Немојте ширити број послова који се тамо могу обавити а није ни нарочито угодно да се у њему дуже задржавате. Оно што се ту дешава не предвиђа публику. БУДИТЕ У WC-у САМИ. ПРИСТОЈНИЈЕ ЈЕ.

 

Члан 27.

Поштовање одраслих, чак и када нису сасвим по вашем укусу, може се исказати на безброј начина. Уступањем места, јасно изговореним поздравом, пропуштању при пролажењу кроз врата. Подразумева се да се то научи у најранијем детињству у породици. Школа је право место да се научено и покаже.

 

 

 

 

 

Члан 28.

Чекање у реду испред учионице пре почетка часа понекад је досадно и можда изгледа неважно. Досада може да се прекрати разговором. ВАЖНО ЈЕСТЕ, јер стајање у пристојном реду говори о ВАШОЈ ЗРЕЛОСТИ И ОЗБИЉНОЈ НАМЕРИ ДА У ШКОЛИ ДОБИЈЕТЕ ОНО ПО ШТА СТЕ ДОШЛИ – А ТО ЈЕ ВАШЕ НАЈОСНОВНИЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ.

 

Члан 29.

На свету нико није савршен. Зато нико нема право да тражи од вас да будете савршени, али не тражите то ни ви од својих наставника и родитеља. Довољно је да се потрудите да будете бољи од њих. У СТВАРИ, ОНИ ТО И ЖЕЛЕ, АЛИ НЕЋE ДА ВАМ ПРИЗНАЈУ.

 

Члан 30.

Неодговарајуће понашање у школи може бити и кажњено. Начини кажњавања записани су у строгим правилницима које боље разумеју одрасли. КАДА ОСЕТИМО КАКО ЈЕ ЛАКО ПОНАШАТИ СЕ ПРИСТОЈНО, ЗАКОНИ И КАЗНЕ ОДРАСЛИХ БИЋЕ НАМ СУВИШНИ.


И НЕ ЗАБОРАВИТЕ

НИЈЕ ТЕШКО БИТИ ФИН

 

Comments